NEWSLETTER - PRACA NA E-MAIL
ZMIEŃ USTAWIENIA / WYPISZ SIĘ

A gdyby tak mieć godzinną przerwę w pracy?

Pracownicy mają prawo do przerwy. O tym, kiedy i ile będą wypoczywali decyduje pracodawca, choć musi on mieć na uwadze przepisy prawa pracy. W ostatnich latach coraz popularniejsza jest godzinna przerwa, która zwana jest też przerwą na lunch.

Z Zachodu przejmujemy wiele nowinek, nie tylko technologicznych. Wdrażamy również rozwiązania, które sprawdziły się w poszczególnych krajach. W zakresie organizacji czasu pracy coraz popularniejsze są godzinne przerwy. Takie rozwiązanie sprawdza się na wielu polach – pracownicy nie tylko mogą w tym czasie załatwić swoje prywatne sprawy, lecz także odpocząć, zjeść obiad czy spotkać się ze znajomymi. Z punktu widzenia firm wdrożenie takiego rozwiązania również jest korzystne, zwłaszcza jeżeli firma współpracuje z zachodnimi kontrahentami.


Co można znaleźć w Kodeksie pracy?

Przerwa w ciągu dnia pracy została uregulowana w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 141 pracodawca ma możliwość wprowadzenia jednej przerwy w wymiarze nieprzekraczającym 60 minut. Taką przerwę pracownik wykorzystuje zgodnie z własnymi potrzebami – na spożycie posiłku lub załatwienie spraw osobistych.

Zmiany w zakresie przerw, na jakie zdecydował się ustawodawca, były podyktowane praktycznością. Do momentu, gdy nie funkcjonował art. 141, pracodawca miał problem z prawidłowym rozliczeniem czasu pracy swojego podwładnego wówczas, gdy musiał on opuścić zakład pracy wcześniej, by załatwić pilne dla siebie sprawy.


Rozwiązanie sprawdzające się w praktyce

Wprowadzenie godzinnej przerwy eliminuje nie tylko problemy z koniecznością rozliczania pracownika wówczas, gdy musi on poświęcić czas w ciągu dnia, by załatwić sprawy osobiste, lecz także ułatwia kontakt z partnerami z Zachodu. Trzeba pamiętać, że zdecydowana większość firm z Europy Zachodniej jest czynna od rana do późnego wieczora, ale w ciągu dnia, w godzinach np. między 13 a 15, pracownicy mogą korzystać z godzinnej przerwy. Wdrożenie takiego rozwiązania eliminuje problemy z kontaktem między firmami.

Wdrożenie godzinnej przerwy w przedsiębiorstwie oznacza tyle, że firma może dostosować się do stylu pracy swoich zachodnich partnerów. Warto jednak pamiętać, że zastosowanie takiego rozwiązania sprawia, że przerwa ta nie jest wliczana do czasu pracy. Oznacza to, że pracownik faktycznie musi zostać w pracy dłużej.


Bo solidny posiłek jest ważny

Nie można zapomnieć, że pracownicy są znacznie bardziej wydajniejsi wówczas, gdy są wypoczęci i najedzeni. Przerwa w wymiarze 15 minut nie zawsze jest wystarczająca, by zjeść śniadanie, skorzystać z toalety czy spokojnie wypić kawę. Firmy decydujące się na wprowadzenie powyższego rozwiązania najczęściej, poza wymienionymi powodami, mają też na uwadze to, by pracownik mógł się zregenerować w ciągu dnia.

Choć energię na cały dzień zapewnia śniadanie, to w ciągu dnia pracy, powinniśmy spożywać przynajmniej jeden posiłek. Dobrze, by był on odpowiednio zbilansowany i dostarczał nam wszystkich niezbędnych składników. Godzinna przerwa w zupełności pozwala na odgrzanie wcześniej przygotowanego posiłku lub wyjście na miasto w celu zamówienia takiego i spożycia go. A to kolejne powody, dla których pracownicy doceniają możliwość skorzystania z godzinnej przerwy w ciągu dnia pracy.

Komentarze

(brak komentarzy)
Redakcja Praca-wisla.pl zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób lub zawierających słowa wulgarne.

PRACA W MIASTACH
Wszelkie prawa zastrzeżone. MediaBielsko.pl © 2007-2016